• Fără categorie
  • 0

Unul dintre cei mai mari ghețari s-ar putea desprinde în curând din Antarctica. Ce ar urma să se întâmple

iulie 6, 2017

Un aisberg uriaș provoacă îngrijorare printre oamenii de știință, în contextul în care urmează să se desprindă din Antarctica. La începutul lunii iunie, oamenii de știință au afirmat că fisura are o lungime de 13 kilometri, însă până acum aceasta a ajuns la cinci kiloemtri, relatează CNN.

Aisbergul Larsen C este o porţiune a banchizei Larsen de pe coasta de nord a Antarcticii, care este de patru ori mai mare de suprafața Londrei, având o suprafață de 6.000 de kilometri pătrați. Acesta este monitorizat de ceva timp de Agenția Spațială Europeană, prin intermediul misiunii CryoSat, misiunea dedicată ghețarilor din Antarctica și Groenlanda.


Misiunea a scos la iveală că fisura a crescut opt kilometri de la începutul lunii iunie. Mai precis, mai sunt doar cinci kilometri de legătură, iar, când aceasta va dispărea, LKarsen C se va desprinde complet. Nu se știe cu exactitate cât timp va dura, însă sunt temeri că acest eveniment ar putea reprezenta un pericol și pentru nave.

„Nu suntem siguri ce se va întâmpla”, a declarat Anna Hogg, de la Universitatea din Leeds. „S-ar putea sparge în mai multe bucăţi în momentul desprinderii. Întreg sau nu, curenţii îl pot trage către nord, chiar până la Insulele Falkland. Dacă asta s-ar întâmpla, ar putea deveni un pericol pentru nave în Pasajul Drake”, a mai spus aceasta.

Larsen C nu este primul aisberg care se desrpinde. În ultimele trei decenii, larsen A și Larsen B s-au desprins și ele. Cu toate acestea, situația este una îngrijorătoare, în special deoarece bucățile de gheață încep să se rupă mai rapid în urma încălzirii globale de pe Pământ, notează NASA.

Scindarea Larsen C va duce la o vulnerabilitate și mai mare în această parte a planetei, mai ales că temperaturile cresc tot mai mult.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *