Vasile Blaga și fostul șef al statului Traian Băsescu s-au prezentat la ÎCCJ

august 6, 2015

Copreședintele PNL Vasile Blaga și fostul șef al statului Traian Băsescu s-au prezentat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Joi se judecă o cerere a Parchetului General de confirmare a redeschiderii urmăririi penale împotriva lor în legătură cu răpirea jurnaliștilor români în Irak.

Update: După aproximativ 15 minute, Traian Băsescu și Vasile Blaga au plecat de la Înalta Curte. La ieșirea de la ÎCCJ, Vasile Blaga a declarat că nu mai are nicio calitate în dosar.

”Procurorul a stabilit că nu am nicio calitate în dosar pentru că în 2010 am fost judecat pe fond, drept urmare s-a încheiat. Pe domnul președinte o să-l citeze altă dată pentru că dânsul avea imunitate în 2010. Asta a fost afirmația procurorurului, judecătorul a fost de acord cu propunere procurorului. În ceea ce mă privește, lucrurile s-au încheiat azi”, a spus Blaga.

Vasile Blaga nemaiavând nicio calitate în dosar, judecarea cazului nu mai este de competența Înaltei Curți. La ieșirea de la ÎCCJ, Traian Băsescu a dat de înțeles același lucru. ”Competența este a Judecătoriei”, a spus fostul președinte.

La intrarea în sediul instanței, Vasile Blaga a spus că nu are emoții și că va da o declarație în acest caz dacă judecătorii vor cere acest lucru. Blaga a mai afirmat că nu știe ce conține plângerea depusă de Corneliu Vadim Tudor și că a primit miercuri o citație pentru a veni în instanță.

Corneliu Vadim Tudor a depus o plângere penală la Parchetul General în care îi acuza pe Traian Băsescu și pe președintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că și-au însușit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnaliști români răpiți în Irak în anul 2005.

În plângere, Tudor aducea ca argumente afirmațiile făcute într-o carte de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, potrivit căruia din suma plătită de statul român pentru eliberarea jurnaliștilor ar fi dispărut 4 milioane de euro.

Potrivit lui Nastasiu, autoritățile de la București ar fi trimis la Bagdad, prin intermediul SIE și cu implicarea lui Traian Băsescu, aproximativ 12- 13 milioane de euro, însă răpitorii ar fi primit doar 9 milioane de euro.

De asemenea, el îl acuza pe Traian Băsescu că a clasificat pentru 50 de ani documentele despre negocierile din Irak și suma reală plătită răpitorilor.

Pe 28 mai, magistrații de la Judecătoria sectorului 5 au decis că nu este de competența acestei instanțe să judece cererea Parchetului General de confirmare a redeschiderii urmăririi penale împotriva fostului președinte Traian Băsescu în legătură cu răpirea jurnaliștilor români în Irak.

Judecătoria sectorului 5 și-a declinat competența în acest caz și a trimis dosarul la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *