• Fără categorie
  • 0

Vizita domnului Dragnea se ceartă cu aceste prevederi legale

decembrie 20, 2015

Partidelor politice le place mediul universitar. La fel și liderilor politici. Aseară am aflat că unora le place și zacusca.Dintr-un video realizat profesionist postat aseară (joi) pe pagina de Facebook a președintelui PSD, domnul Liviu Dragnea, am aflat că domnia sa a fost invitată în timpul Congresului TSD de studenții care locuiesc în prezent în camera de cămin în care a locuit și el în perioada studenției să le facă o vizită (cameră aflată în Complexul Studențesc Regie, aflat sub administrația Universității Politehnica din București).

Și domnul, aflat în căutarea timpului pierdut, vorba lui Proust, s-a decis să-i viziteze și să le aducă și câte ceva de-ale gurii și gâtului, „niște zacuscă, niște tobă, bineînțeles și un bidon de vin”. În minutele care urmează îl putem vedea pe domnul Dragnea în toată splendoarea sa, degajat, ultra-lejer, cu vestă și fără cravată, cu un aer de student ieșit la agățat, însoțit de o delegație, la prima vedere aș fi zis că băgători de seamă. Intră în cameră, zice niște glume răsuflate, studenții râd din complezență, apoi primesc pachetul de la tătucu’. La deschiderea acestuia domnul Dragnea întreabă sfios: „Aveți voie să beți vin?”. Se răspunde cu niște râsete timide, nici da, nici ba. Apoi, în cadru apare o domnișoară care pomenește cuvântul magic „strategie”. Cine este domnișoara? Se numește Șeila Abdulamit, este fost președinte al Uniunii Naționale a Studenților din România (UNSR), fost delegat al acestei federații în Consiliul ARACIS. Da, ”o simplă studentă”. La momentul ciocnirii paharelor din vinul primit cadou, lângă domnul președinte de partid, în cadru, se află un alt ”simplu student”, tot președinte, doar că nu de partid (încă), ci al Uniunii Naționale a Studenților din România (UNSR), Nicolae Tunsoiu. Plin de ”simpli studenți” la această vizită, într-adevăr.

Dacă aveți o lămâie la îndemână, vedeți mai jos filmul vizitei

Acum eu nu știu dacă domnul Dragnea a citit Legea Educației Naționale. Sau dacă aceste tinere speranțe care se vor a fi reprezentanți ai studenților au dat vreodată un ochi peste acest document. Și, poate citind aceste rânduri, se întreabă și ei ce treabă are vizita în cămin a domnului președinte de partid, zacusca, toba și vinuțul cu Legea Educației? Păi, uite că dacă ar fi citit ar fi știut că atât Legea Educației, cât și actele normative subsecvente interzic explic propaganda politică în universități. Negru pe alb:

LEN: Art. 7. — (1) În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sunt interzise activitățile care încalcă normele de moralitate și orice activități care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a copiilor și a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, precum și activitățile de natură politică și prozelitismul religios.

Codul drepturilor și obligațiilor studentului: Art. 9 Propaganda politică,precum și orice formă de discriminare individuală sau de grup, sunt interzise în cadrul instituțiilor de învățământ superior.

Vizita domnului Dragnea se ceartă cu aceste prevederi legale. Tot acest exercițiu de PR bine regizat, cu filmări profesioniste, cu spuma studenției PSD-iste, este fix propagandă politică în spațiul universitar.

Ca să înțelegeți de ce această vizită nu ar trebui să rămână nesancționată, vă propun un scurt exercițiu de imaginație. Imaginați-vă cum ar fi ca toți președinții de partid din România, și nu doar ei, ci și toți senatorii, deputații și alți politicieni de marcă să-și amintească brusc anul viitor (ups, an electoral) în ce camere de cămin au stat. Și să se apuce să viziteze campusurile studențești, de ce nu, și amfiteatrele, să țină speech-uri, să-și fac poze cu studenții, cu rectorii, cu profesorii, cu doamna administrator, cu femeia de servici etc.. Și-apoi toate campusurile pline de fly-ere cu „votați partidul x, y, z”. Nu știu voi, dar eu nu-mi doresc asta.

Să fim cinstiți până la capăt. Relațiile PSD cu Universitatea Politehnica din București și Uniunea Națională a Studenților din România, precum și obiceiul vizitelor în cămin, nu sunt de azi și nici de ieri. Universitatea Politehnica din București este condusă de domnul Mihnea Costoiu (rector) – senator PSD de Gorj, fost ministru delegat pe învățământ superior și cercetare științifică în guvernul Ponta. Am scris povestea lui pe larg aici. Conducerea UPB este secondată de doamna Ecaterina Andronescu, care nu mai are nevoie de nicio prezentare, în calitate de Președinte al Senatului UPB. Uniunea Națională a Studenților din România nu este nimic mai mult decât pepiniera PSD-ului/TSD-ului. A se vedea ascensiunea fostului președinte UNSR Gabriel Petrea în postul de președinte TSD. Căutând puțin pe internet am aflat și că în 2006 „deputatul Victor Ponta asista la o partidă de table între Cosmin Gușă și Gabriel Petrea, președintele UNSR, în Căminul P 9 din Complexul Studențesc Regie în seara Zilei Naționale a României. Deputații Bogdan Olteanu, Daciana Sârbu, Cosmin Gușă și Victor Ponta au vizitat vineri, 1 decembrie 2006 unul dintre căminele studențești din Regie.

Scriind acest text, mi-am amintit de un banner pe care îl atârnasem în 2012 pe Căminul XVI din Campusul Hașdeu Cluj, la primul protest studențesc pe care l-am organizat. Era un mesaj cu dedicație ministrului Educației de atunci, Daniel Funeriu, și zicea așa: „Funeriu, ți-am pregătit un pat la noi în cămin!”. Aș vrea să văd cum niște studenți, de data asta fără funcții prin federații aservite politic, îi adresează domnului Dragnea o invitație sinceră în căminele din Regie: „Dragnea, ți-am pregătit un pat la noi în cămin!”.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *