Ziua remanierii: Conducerea PSD, față în față cu premierul Tudose, pentru a rezolva tensiunile interne

octombrie 12, 2017

Ziua remanierii: Conducerea PSD se reunește, joi după-amiază, la sediul central al partidului din Aleea Kiseleff, pentru a sta față în față cu premierul Tudose și a pune pe masă toate nemulțumirile din ultima perioadă. Șeful Executivului va prezenta lista miniștrilor de care nu este mulțumit și care trebuie să părăsească Guvernul, chiar dacă au susținerea partidului, și se va tranșa și problema ”amestecului partidului în activitatea executivă”.

Ședința PSD vine într-un moment cât se poate de interesant. În cursul dimineții, premierul Mihai Tudose și preșdintele Klaus Iohannis participă la lansarea noului model Ford EcoSport care va avea loc la Uzina Ford din Craiova. Este prima vizită în țară la care primii doi demnitari din stat participă împreună. Asta după că, anterior, în cursul zilei de luni, premierul a dat o fugă pe la Cotroceni, pentru o discuție cu șeful statului despre tensiunile dintre Guvern și PSD.

Purtătorul de cuvânt al președintelui a confirmat întâlnirea dintre cei doi, arătând că face parte din dialogul instituțional.

Un subiect interesant care va fi abordat în ședința CEx a fost anunțat chiar de premier: este vorba despre ”raporturile dintre Guvern şi partid, plecând de la premisa că Guvernul este un Guvern politic, dar, la nivelul de implicare al anumitor structuri din partid în activitatea guvernamentală, lucrurile trebuie clarificate”.

Cei trei miniștri cu probleme în justiție, despre care premierul a spus clar că trebuie să părăsească Guvernul, pentru că îl afectează, ca percepție, în special la Bruxelles, sunt vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale și Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, care apar în dosarul Belina, pentru care DNA cere începerea urmăririi penale pentru ministrul fondurilor europene.

Alături de cele două, apropiate ale lui Liviu Dragnea, se află ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, susținut de ALDE, și care este acuzat de ”aranjarea” unui concurs la minister.

Sevil Shhaideh a anunțat deja că decizia sa, care e deja luată, va fi comunicată în CEx. Iar Viorel ILie a precizat că erste dispus să renunțe la mandat. Dar că decizia se va lua în forul de conducere al ALDE, partidul care îl susține.

Potrivit unor surse, există și posibilitatea prezentării unor demisii în ședința PSD, astfel încât să nu se mai ajungă la remaniere. Alți doi miniștri care au fost criticați des în ultima vreme sunt ministrul Educației, Liviu Pop și ministrul Sănătății, Florian Bodog, dar și ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Un alt nume vehiculat a fost al ministrului pentru IMM-uri, Ilan Laufer.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu afirma, la Antena 3, că ședința conducerii PSD ar putea să se prelungească mult în noapte. ”Nu vom pleca până când cei doi nu se împacă”, spunea reprezentantul PSD, despre tensiunile dintre Tudose și Dragnea.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *